Víte, v jakých barvách se ponesou

 Vánoce?

Letošní trend vás možná překvapí, je velice uvolněný a plný barev.

Zapomeňte na jednobarevné Vánoce! Barvou letošních svátků bude duha.

Vánoce jsou sice až za tři měsíce, ale výrobci ozdob už nyní mají plné ruce práce. Rok co rok se snaží přijít na trh s nějakou novinkou a trendem. Ano, možná to bude znít trochu neuvěřitelně, ale i vánoční výzdoba podléhá módě. Loni vévodila bílá a ultrafialová. Letos je to zase všechno jinak.

Barvy kam se podíváš. Vánoce budou letos duhové. A to znamená, že si můžete na stromeček pověsit prakticky všechny možné barvy. Takže se letos nemusíte bát skutečně bohatě ozdobit váš stromeček, a to samé můžete udělat i s vaším adventním svícnem nebo věncem.

Ideální cestou k oslavě sezóny svátků jsou dobrůtky plné máslové chuti, vánočního ducha a láskyplných vzpomínek.

Některé z našich oblíbených receptů

Linecké cukroví

Ingredience

350 g hladké mouky + na podsypání
150 g mletých pražených mandlí
260 g moučkového cukru, prosátého
1–2 sáčky vanilkového cukru

2 vejce
1/2 lžičky mleté skořice
2–3 rozdrcené hřebíčky
špetka soli

nastrouhaná kůra z 1 biocitronu
250 g másla
domácí džem na slepování, nejlépe rybízový

Příprava jídla
1 . V míse smíchejte mouku, mandle a oba cukry, přidejte vejce, koření, sůl a citronovou kůru. Přistrouhejte kostku másla a vypracujte nelepivé těsto. (Pokud stále lepí, podsypejte ho moukou.) Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice alespoň na 24 hodin odpočinout.

2 . Troubu rozpalte na 180 °C. Těsto rozdělte na části, na pomoučněné ploše je vyválejte na tenký plát, z něj vykrajujte tvary (nezapomeňte na ty s otvorem!) a skládejte je na plech vyložený papírem na pečení. Vložte do trouby a pečte 5–10 minut nebo dokud nezrůžoví. Nechte vychladnout, slepte džemem a dejte do krabice rozležet.

Vanilkové rohlíčky

Nejkřehčí rodinný poklad

Ingredience

80 g másla
30 g moučkového cukru (může být i ovoněný vanilkou)
1 žloutek
100 g hladké mouky
špetka soli
100 g vlašských ořechů, mletých
trocha nastrouhané kůry z biocitronu
vanilkový cukr smíchaný s moučkovým cukrem na obalení

Příprava jídla
1. Máslo utřete s cukrem do světlé pěny, přidejte žloutek, pak prosátou mouku se solí, ořechy a citronovou kůru a zpracujte těsto. Zabalte ho do fólie a dejte aspoň na hodinu odležet do lednice.

2. Předehřejte troubu na 180 °C. Z těsta vyválejte tenký váleček, ten rozkrájejte asi na 5cm kousky a tvarujte z nich malé rohlíčky. Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10 minut dorůžova. Ještě horké je obalujte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

Malinové makronky

Ingredience

115 g mandlové mouky (nebo jemně mletých mandlí)
150 g moučkového cukru
90 g bílků (asi 3 bílky)
50 g krupicového cukru
červené (nebo přímo růžové) potravinářské barvivo (dobře funguje gelové, ale stačí i práškové Kovandovi)

NA NÁPLŇ

200 g mascarpone
20 g změklého másla
200 g mražených nebo čerstvých malin
1 lžíce moučkového cukru

Příprava jídla
1. Smíchejte mandlovou mouku (či mleté mandle) a cukr a v mixéru promixujte, aby směs byla co nejjemnější. Pak ji ještě prosejte přes síto. Bílky spojte s krupicovým cukrem a šlehejte elektrickým šlehačem tak dlouho, až je sníh úplně pevný. Na závěr přidejte do sněhu trošku barviva.

2. Do bílků nasypte směs mandlové mouky a cukru a pomalu a zlehka promíchávejte, abyste získali hmotu, která by neměla držet tvar, ale velmi pomalinku se rozlévat, když těstem projedete vařečkou.

3. Připravte si zdobicí sáček s hladkou špičkou. Na 3 plechy rozprostřete pečicí papír (v rozích ho lehce přilepte k plechu za pomoci trošky makronkového těsta; papír se totiž může zvlnit, což by mohlo makronky deformovat). Na papír nastříkejte kolečka o průměru cca 3 cm. Poté na každý plech zespodu pěstí poklepejte, aby makronky srovnaly tvar a dostaly se z nich vzduchové bubliny. Makronky nechte zaschnout (dobu nelze přesně specifikovat, velmi záleží na vlhkosti vzduchu, důležité však je, aby se na makronkách utvořil tenký film a při doteku se nelepily).

4. Předehřejte troubu na 150 °C a makronky pečte 10–12 minut. Nechte vychladnout (skořápky můžete nyní zamrazit).

5 Mezitím připravte náplň. Maliny svařte s cukrem, nechte vychladnout a přes cedník propasírujte. Prošlehejte mascarpone s máslem a po lžičkách přidávejte pyré z malin a šlehejte dohladka. Krémem slepujte skořápky z plechu a nechte je v lednici uležet aspoň 24 hodin. Makronky pečte až těsně před Vánocemi, jejich trvanlivost je maximálně 4 dny.